Tips and tricks
25 manieren om een shawl te dragen

Leven met aandacht

Beter slapen, minder stress, meer rust in je leven?

Kom dat met ons mee mediteren tijdens onze stiltedagen.

Jij bepaalt zelf hoe vaak je mee komt doen. Geen ervaring vereist.

Tevreden klanten!

Benieuwd wat anderen over Mindthings vinden? Klik dan op onderstaande links:

Tot rust komen? Ga monnikenwerk doen!

Na een super gezellig maar druk weekendje weg met vriendinnen – vooral bestaande uit veel kletsen en te korte nachten -  had ik er natuurlijk voor kunnen kiezen om net als mijn medepassagiers in de trein op weg naar huis druk in de weer te gaan met mobieltjes, Ipads of in het beste geval een (elektronisch) boek. Ik besloot van facebook af te blijven. Facebooken ontspant namelijk niet. En ontspanning was waar mijn drukke hoofd naar op zoek was.

In plaats daarvan koos ik voor haken. Haken? Is dat niet iets voor grootmoeders? Nee, haken is super leuk en helemaal in. En je kunt zoveel leuke dingen maken! Op dit moment werk ik aan zogenaamde ‘granny squares’, kleine, kleurrijke lapjes volgens een eenvoudig patroon, die ooit samen een deken moeten vormen.

Maar haken heeft behalve dat het een leuke en creatieve bezigheid is, nog een ander voordeel: haakwerk brengt rust. En dat merkte zelfs de man naast mij, die een pitbull-achtige hond in de drukke trein in bedwang probeerde te houden.Vanuit mijn ooghoek zag ik hoe hij vol belangstelling toekeek hoe ik de lapjes maakte. Hij knoopte een gesprek aan: “Wat leuk, wat ben je aan het maken?” en even later “Je herinnert me aan mijn oma, die zat ook altijd te haken, daar word je zo lekker rustig van”.

Geweldig toch? Niet alleen tot rust komen, maar ook nog een leuk gesprekje met een stoere man die op het eerste gezicht met haakwerk weinig gemeenschappelijk leek te hebben!

Wat maakt haken nu zo rustgevend? Is het de eenvoudige, repeterende beweging die je – zonder al te veel inspanning - eindeloos kunt herhalen? De tastbare wol in je handen?

Mijn ervaring is dat monnikenwerk een heel goede remedie is om tot rust te komen. Ga maar eens na een drukke werkdag onkruid tussen de stoeptegels uit krabben. Houd het minimal een half uur vol en kijk wat er met je overvolle hoofd gebeurt. Monnikenwerk is, volgens de definitie in VanDale, eentonig werk dat veel geduld vereist. Het zijn weinig spectaculaire bezigheden die veel zorgvuldigheid en doorzettingsvermogen vergen. Niet voor niets doen monniken aan monnikenwerk. De weg van de meditatie speelt vaak een belangrijke rol in de levensstijl van een monnik. Rust en regelmaat van het kloosterleven bieden veel gelegenheid tot contemplatie en meditatie. Misschien daarom ook dat steeds meer leken voor korte of langere tijd in het klooster verblijven om rust te vinden.

Eenvoudige, repeterende activiteiten kunnen dus tot rust leiden. Beeldschermwerk, televisie kijken of surfen op het web doen dat allesbehalve. Vaak heb je dat echter pas door, wanneer je uiteindelijk uitgeput op de bank of in bed belandt, maar toch niet kunt slapen.

Aan het monnikenwerk dus. Onkruid wieden, borduren, breien, mandala's inkleuren (met je kinderen), boontjes doppen. Benieuwd naar welke voorbeelden er nog meer zijn! Mindfulness zoek en vind je in de kleine, dagelijkse dingen.


De deken van granny squares in wording

Benieuwd naar hoe je granny squares maakt? Via deze link vind je een heel eenvoudig patroon. Na een paar lapjes kan de webpagina aan de kant en kun je je vol toewijding richten op je haakwerk.

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van de activiteiten van Mindthings en gratis tips ontvangen om je leven te kleuren? Stuur ons dan een mail.

Bekijk hier onze meest recente tips.

Joy Page

"Dream and give yourself permission to envision a You that you choose to be."

 

Agenda

Vitality Circle, ervaringsgerichte netwerkbijeenkomst, vrijdag 6 juli 2018

Start 8-weken cursus Mindfulness maandag 3 september 2018.

Start individuele Mindfulnesscursus: doorlopend.