Tips and tricks
25 manieren om een shawl te dragen

Leven met aandacht

Beter slapen, minder stress, meer rust in je leven?

Kom dat met ons mee mediteren tijdens onze stiltedagen.

Jij bepaalt zelf hoe vaak je mee komt doen. Geen ervaring vereist.

Tevreden klanten!

Benieuwd wat anderen over Mindthings vinden? Klik dan op onderstaande links:

Muziek die je blij maakt

Iedereen heeft ze wel; liedjes of muziekstukken waar je kippenvel van krijgt of die een bijzondere gebeurtenis weer even in herinnering brengen. 

In de positieve psychologie geldt muziek (naast b.v. natuur, vriendelijkheid en (glim)lachen) als een van de intentionele activiteiten die mensen kunnen ondernemen om positieve emoties te vergroten. Positieve emoties zijn signalen van optimaal functioneren en zorgen tevens voor optimaal functioneren (nu en op de lange termijn). En positieve emoties kun je dus zelf opwekken en vergroten, bijvoorbeeld met muziek. Misschien klinkt het volgende wel herkenbaar: "Curiously, when people are asked about the sources of their happiness, few mention music, but if someone suggests it as a possible answer, almost everyone agrees it is a good one" (Markus e.a, 2004). 

In 2010, het is vlak voor kerst, zit ik bij de kapper. Het gaat niet goed met mij, ben al 9 maanden ziek thuis en hoewel het de goede kant op begint te gaan, kleuren negatieve emoties nog steeds een groot deel van mijn dag. Voor de feestdagen heeft mijn kapper, die normaal nogal van stevige beats houdt, voor zijn doen opvallend stemmige muziek opgezet. Ik kan de taal die wordt gezongen niet thuisbrengen, ik hoor wat woorden die lijken op Portugees, Frans, Italiaans en Spaans, maar word vooral geraakt door de schoonheid van de mannelijke zangstemmen. Op de vraag wat dat voor mooie muziek is, antwoordt mijn kapper dat hij het ook niet weet. Hij heeft een kopie van de CD van een vriend in Parijs gekregen, maar kan niet lezen wat die vriend op de CD heeft geschreven. Waarschijnlijk blij dat we een keer dezelfde muzieksmaak hebben, stormt mijn kapper enthousiast naar zijn computer om een kopie van de CD voor me te maken.

We zijn inmiddels drie jaar verder. Nog steeds draai ik deze CD iedere dag in mijn auto. Ik heb sindsdien nauwelijks nog naar andere muziek geluisterd. De eerste maanden kon ik de taal nog steeds niet thuis brengen, totdat ik zo helder was om een van de duetten op de CD met Sting (Fields of Gold) eens op Google op te zoeken. En wat blijkt? Op de CD staat niet zoiets als 'Murveni' geschreven, maar I Muvrinieen Corsicaanse band rondom de broers Jean-Francois en Alain Bernardini. Ze zijn al enkele decennia succesvol met het combineren van traditionele Corsicaanse muziek met eigen composities. Ze blijken veel beroemder te zijn dan ik dacht; er staan al diverse albums op hun naam.

En vanaf dat moment begint een bijzonder verhaal. Ik begin hen te volgen op Facebook, vind hun website en ontdek steeds meer van hun muziek. En dan opeens, bijna twee jaar later - het is inmiddels november 2012 -, blijken ze een concert in Hasselt (B) te geven. Er zijn nog plaatsen...Wow, ik word diep geraakt tijdens het concert. I Muvrini zingt over en propageert vrede en geweldloosheid. Na afloop worden er CD's verkocht en delen de beide broers handtekeningen uit. Nog voor ik aan de beurt ben, is er oogcontact met Jean-Francois Bernardini. We praten kort met elkaar, hij vindt het duidelijk leuk dat ik 'helemaal uit Nederland' ben gekomen en Frans blijk te spreken. Opeens, zonder enige aanleiding, zegt hij, terwijl hij een handtekening in mijn programmaboekje zet "Weet je wat, ik geef je mijn emailadres." Ik ben zo verpopzakt dat ik helemaal vergeet te vragen waarom ik zijn emailadres krijg. Hij staat erop dat ik hem schrijf?! Er wordt die avond nog een foto van ons beiden gemaakt. En ik? Ik voel me die avond een groupie van 16.

Ik trek de stoute schoenen aan en mail hem de foto...geen reactie. Wel word ik diezelfde dag nog door hem uitgenodigd op Linkedin. O.k., ook prima.

In april 2013 spelen ze in Heerlen en natuurlijk ben ik weer van de partij. Ik ga er met een van mijn beste vriendinnen naartoe; nog meer kippenvel.

Ook na dit concert worden er weer handtekeningen uitgedeeld. Mijn vriendin port als we in de rij staan en Jean-Francois mijn kant op kijkt - heftig in mijn zij: "Wilma hij herkent jou!" En dat blijkt inderdaad het geval. We praten weer een paar zinnen met elkaar en ik ben zo vrij erop te wijzen dat hij destijds mijn email niet heeft beantwoord, dus waarom dan zijn emailadres? Hij beweert nooit een mail van mij te hebben ontvangen, maar hoe weet een Corsicaan namens Jean-Francois Bernardini mij dan te vinden op Linkedin, terwijl ik destijds toch echt alleen mijn voornaam heb genoemd? Hij geeft me opnieuw zijn emailadres en belooft me te antwoorden. En inderdaad, een paar dagen later ontvang ik het volgende antwoord op mijn vraag waarom hij mij zijn emailadres heeft gegeven: "Feeling,,,le soupçon de la richesse d'une âme derriere un visage,,,le regard,,," (het vermoeden van een rijke ziel achter een gezicht, jouw blik). 

Inmiddels is het eind 2013 en ben ik al geruime tijd weer gezond. Ik ben gelukkiger dan ooit tevoren in mijn leven. De muziek van I Muvrini herinnert mij nog steeds aan die letterlijk en figuurlijk donkere dagen voor kerst van drie jaar geleden, maar voelt vooral ook als een trouwe begeleider op weg naar het hervinden van geluk.

Zin in wat positieve emoties? Luister dan eens naar het prachtige Di van I Muvrini (de reclame duurt maar kort).

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van de activiteiten van Mindthings en gratis tips ontvangen om je leven te kleuren? Stuur ons dan een mail.

Bekijk hier onze meest recente tips.

Joy Page

"Dream and give yourself permission to envision a You that you choose to be."

 

Agenda

Vitality Circle, ervaringsgerichte netwerkbijeenkomst, vrijdag 6 juli 2018

Start 8-weken cursus Mindfulness maandag 3 september 2018.

Start individuele Mindfulnesscursus: doorlopend.