Tips and tricks
25 manieren om een shawl te dragen

Leven met aandacht

Beter slapen, minder stress, meer rust in je leven?

Kom dat met ons mee mediteren tijdens onze stiltedagen.

Jij bepaalt zelf hoe vaak je mee komt doen. Geen ervaring vereist.

Tevreden klanten!

Benieuwd wat anderen over Mindthings vinden? Klik dan op onderstaande links:

Grenspaaltje

Maar liefst 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Bijna 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziekten.

Het blijkt zelfs zo erg te zijn dat de overheid er aandacht aan besteedt, met een website/facebookpagina, een campagne en onlangs de Week van de Werkstress.

De campagne die aandacht vraagt voor dit onderwerp en mensen bewust moet maken van (eerste) signalen is een initiatief van Duurzame Inzetbaarheid (onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Op de site allerlei feitjes, zelftests en testimonials van mensen met burnout klachten en hoe die te voorkomen. Ook benieuwd hoe het met jouw werkstress is gesteld? Kijk dan op www.checkjewerkstress.nl.

Een van de feiten die ik onlangs las op de facebookpagina is dat bijna de helft van werkend Nederland aangeeft dat praten over werkstress overkomt als 'je kan het werk niet aan'? Bij wie zit die vrees? Bij de werknemer? En wie voedt die vrees? Collega’s of werkgevers?

Ook in mijn praktijk als Mindfulnesstrainer en coach kom ik steeds vaker een onrustbarend aantal mensen tegen met (ernstige) burnoutklachten. Ze zijn vaak al uitgevallen op hun werk, maar nog veel vaker werken ze met die ernstige klachten nog stug door, op hun tenen lopend, prikkelbaar, nauwelijks nog slapend, piekerend, met angst- en paniekaanvallen, lusteloosheid en zo kan ik nog wel een tijdje door gaan.

Als ik voorzichtig suggereer deze klachten kenbaar te maken bij de werkgever zodat erger kan worden voorkomen, luidt steevast het antwoord: “dat kan ik niet maken, er zijn al zoveel bezuinigingen en zo meteen vlieg ik er nog uit als ze denken dat ik mijn werk niet aan kan. Het is echt niet bespreekbaar, ‘iedereen’ zit immers in hetzelfde schuitje." En dat is juist een verkeerde perceptie. Ja, iedereen zit in hetzelfde schuitje qua werkdruk, maar lang niet iedereen gaat er op dezelfde manier mee om. Als werkstress een te prominente plaats in je leven gaat innemen, er nauwelijks nog tijd en (emotionele of fysieke) ruimte is voor andere (leuke) dingen in het leven, krijgen de stress veroorzakende factoren de overhand en kan het flink mis gaan.  Heel wat cursisten durven zelfs niet op hun werk te vertellen dat ze op een Mindfulness-cursus zitten, laat staan hun werkgever te vragen om een financiële bijdrage in de kosten. 'Wat moeten collega’s wel niet denken!?' Als werkgever zou ik in ieder geval denken dat een cursus Mindfulness altijd nog veel goedkoper is, dan een medewerker die maandenlang uitvalt.

Dat herinnert me aan een workshop Mindfulness en Werk die ik onlangs voor een groep HR-managers gaf. Een van hen vertelde over een collega die al jaren een grenspaaltje op haar bureau had staan. Als het die collega met perioden wat te bont werd, schoof zij pontificaal het grenspaaltje naar de hoek van haar bureau, waarmee ze haar collega’s duidelijk te verstaan gaf: ‘ik zit even helemaal vol, laat me met rust, meer kan er niet bij’. Als de werkstorm weer was overgewaaid, verhuisde het grenspaaltje naar een minder prominente plek. De HR-manager vertelde: “Eigenlijk doen we er allemaal een beetje lacherig over. Zo van: 'kijk haar weer met d’r grenspaaltje'. Maar stiekem willen we er eigenlijk allemaal wel een op ons bureau.”

Zo simpel zou het dus kunnen zijn. Niet meer dan een of ander plastic symbool dat je even een rustmoment biedt. Iets dat we allemaal bij tijd en wijle wel zouden willen hebben en gebruiken. Maar blijkbaar is het ‘not done’ om dit kenbaar te maken en razen we door tot we er letterlijk bij neervallen. Dan is pas duidelijk dat de grens is bereikt…nee, is overschreden!

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van de activiteiten van Mindthings en gratis tips ontvangen om je leven te kleuren? Stuur ons dan een mail.

Bekijk hier onze meest recente tips.

Joy Page

"Dream and give yourself permission to envision a You that you choose to be."

 

Agenda

Vitality Circle, ervaringsgerichte netwerkbijeenkomst, vrijdag 6 juli 2018

Start 8-weken cursus Mindfulness maandag 3 september 2018.

Start individuele Mindfulnesscursus: doorlopend.