Tips and tricks
25 manieren om een shawl te dragen

Leven met aandacht

Beter slapen, minder stress, meer rust in je leven?

Kom dat met ons mee mediteren tijdens onze stiltedagen.

Jij bepaalt zelf hoe vaak je mee komt doen. Geen ervaring vereist.

Tevreden klanten!

Benieuwd wat anderen over Mindthings vinden? Klik dan op onderstaande links:

Lived experience

“Ik ken de hulpverlening zowel van binnen als van buiten, als cliënt en als familielid. Later ging ik zelf opleiding geven aan die hulpverleners.”. Amai! Dat is de openingszin in het kennismakingsgesprek dat mijn leidinggevende en ik hebben met Annick Seys van de Belgische ACT Academie over een eventuele in companytraining voor het behandelteam van de Generalistische Basis GGZ, waar we patiënten leren anders om te gaan met psychische kwetsbaarheid.

Nieuwe vorm van doeltreffende acquisitie? Gelijk maar al je kwetsbaarheden op tafel gooien? Niks minder is het geval. She just walks her talk. Acceptance and Commitment Therapy (waar het team graag in getraind wil worden) is voor een belangrijk deel gestoeld op acceptatie van en leven met kwetsbaarheid. Acceptatie van lijden (en dus ook van psychisch leed) als inherent onderdeel van het leven. Er hoeft niks gefixt te worden op weg naar een voluit en zinvol geleefd leven. Het is gewoon ‘part of the deal’ die leven heet;  “Having negative thoughts and feelings means I’m a normal human being.”― aldus ACT – goeroe Russ Harris in zijn inspirerende boek The Happiness Trap (De Valkuil van het Geluk).

Annick maakt indruk op me met haar openhartige intrede. Zou ik dit kunnen? Zouden mijn collega’s dit kunnen? “Welkom, ik ben uw hulpverlener en net als u ben ik regelmatig angstig.”

Hoe zouden onze patiënten hierop reageren? En veel meer nog: onze collega’s? Worden we dan niet toch stiekem afgeschreven door onze collega’s?

Eén op de vier mensen in Nederland wordt in zijn leven getroffen door psychische klachten, zo voerden we een aantal jaren geleden campagne in de psychiatrie… Doe je in die kansberekening niet mee als je zelf in de psychiatrie werkt? In The Guardian verscheen nog niet zo lang geleden een blog van een GGZ-medewerker die zelf werd getroffen door een depressie en tegen heel veel onbegrip van collega’s aanliep . Ze werd zelfs geconfronteerd met laatdunkende opmerkingen van collega’s én leidinggevende. In haar blog vertelt ze hoe eenzaam ze zich professioneel gezien voelt en illustreert ze de paradox in de GGZ dat ervaringsdeskundigheid zelfs door professionals steeds vaker als absolute meerwaarde wordt gezien in de behandeling, maar dat er aan de andere kant een aanzienlijke, maar stille groep behandelaren is die hersteld is van een psychische aandoening maar daarover zwijgt als het graf en voor wie adequate ondersteuning op de werkvloer ontbreekt.

Eén op de vier? Ach Annick Seys en bloggers zoals ik zijn zeker de uitzonderingen die de regel bevestigen…

* Naast mijn werkzaamheden als zelfstandige ben ik ook stafmedewerker bij een grote GGZ-instelling in Nederland.

Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van de activiteiten van Mindthings en gratis tips ontvangen om je leven te kleuren? Stuur ons dan een mail.

Bekijk hier onze meest recente tips.

Joy Page

"Dream and give yourself permission to envision a You that you choose to be."

 

Agenda

Vitality Circle, ervaringsgerichte netwerkbijeenkomst, vrijdag 6 juli 2018

Start 8-weken cursus Mindfulness maandag 3 september 2018.

Start individuele Mindfulnesscursus: doorlopend.