Kosten

Deze cursus wordt aangeboden als 1 op 1 training in sessies van 2,5 uur gedurende 8 weken.

Data worden in overleg met de deelnemer gepland.

De kosten bedragen 550 euro (inclusief werkboek en USB stick met meditaties)

Mindfulness bij chronische pijn

De cursus Mindfulness bij chronische pijn is specifiek bedoeld voor mensen met langdurige pijnklachten. De beste manier om met pijn om te gaan is jezelf zachter te maken in plaats van er weerstand aan te bieden. De pijn is er toch al en je kunt er dus maar beter vriendschap mee sluiten. Dit gaat niet vanzelf. Om dit te oefenen is de mindfulness training ooit ontwikkeld.

Jon Kabat-Zinn (grondlegger van Mindfulness): “Veel mensen krijgen uiteindelijk, na een lang en vaak frustrerend behandelingstraject, van hun arts te horen dat ze maar moeten ‘leren leven’ met hun pijn. Maar vaak, te vaak, wordt hun niet geleerd hoe. Te horen krijgen dat je met pijn moet leren leven, zou niet het einde van het verhaal moeten zijn – het zou het begin ervan moeten zijn.”

Als je pijn hebt, dan ben je geneigd om je daarvan af te keren, zeker als je langdurig pijn hebt. Chronische pijn kan het functioneren van mensen vaak behoorlijk belemmeren en leiden tot klachten als slaapproblemen, prikkelbaarheid, somberheid en piekeren.

“Het betekent wel dat je lichaam en je geest niet twee duidelijk te onderscheiden entiteiten zijn en dat pijn daarom altijd ook een mentaal bestanddeel heeft. Dit betekent dat je de pijnervaring altijd in zekere mate kunt beïnvloeden door de innerlijke hulptroepen van de geest te mobiliseren", aldus Kabatt-Zinn in het Handboek Meditatief Ontspannen. Effectief programma voor het bestrijden van pijn en stress. Becht, 2000.

In deze cursus van 8 weken gaan we met aandacht de pijn onderzoeken. Het bewustzijn heeft geen pijn, het lichaam lijdt pijn. We leren het bewustzijn naar de pijn te brengen. Door met aandacht en mildheid de pijn te onderzoeken leren we een onderscheid te maken tussen de pijn en alle lijden dat wordt veroorzaakt door de pijn. We kijken naar gedachten over de pijn en onderzoeken de invloed van gedachten op de pijn.

Mindfulness training is geen vervanging van medische behandeling. Het is goed om pijnklachten altijd eerst medisch goed te laten onderzoeken en waar mogelijk te behandelen.

Hoe werkt het?

Bekijk in deze video hoe John Kabat-Zinn werkt met mensen met pijnklachten.

Jon Kabat-Zinn

Finding the grace to move towards stress, illness and pain, and find healing within