Gevoelige woorden

Meer lezen

Lees hier over hoe ik mensen begeleid naar een voluit geleefd leven.

Een onschuldig snoepje?

 

Zelfs een onschuldig snoepje kan effect hebben op wat wij denken én voelen. Ik leer je hoe je hier bewust van wordt en hoe je er anders mee kan omgaan.


Gevoelige woorden

Gevoelige woorden...nee niet van die lieve woordjes die zacht in je oor worden gefluisterd. Woorden die gevoelig liggen...bij jou. Woorden waarbij je langzaam rode vlekken voelt opkomen vanuit je hals zodra je zo'n woord hoort. Woorden of zinsnedes die je gelijk op tilt doen slaan zodra ze uitgesproken worden. Die ons meteen in de vecht-, vlucht of bevriesstand brengen, waardoor we niet meer helder kunnen denken en op de automatische piloot reageren.


Herkenbaar of behoefte aan een voorbeeldje? Een coachee vergat ooit een belangrijk dossier van een klant op een plek waar hij dat als advocaat absoluut niet hoorde te vergeten. Klein, onschuldig foutje...met grote gevolgen. Er zijn geen grote rampen gebeurd...alleen in het hoofd van de coachee. Sindsdien breekt het zweet hem uit, alleen al bij het horen van het woord 'ordner'. Nog zo'n voorbeeld waaruit blijkt dat het horen van sommige woorden ons gelijk verandert in een soort kip zonder kop. Een lieve vriendin is een kei in heel veel dingen, maar zodra het woord navigatiesysteem ter sprake komt, ontstaat er - nog voordat ze in de auto stapt - een soort kortsluiting in haar hoofd. Het zweet breekt haar uit en het huilen staat haar nader dan het lachen. In haar hoofd krioelen gedachtes als: 'als ik maar niet weer verdwaal' en 'de vorige keer ging het ook al mis'. Goed voorbereid gaat ze op pad en verdwaalt voor de zoveelste keer. Het navigatiesysteem heeft ze bij de hand, maar stuurt haar steeds weer een woonerf op, terwijl ze aan de A79 moet zijn. Ruim een uur te laat komt ze eindelijk aan op de plaats van bestemming. Pas een dag later, ontdekt ze het mysterie van het woonerf: ze had de Tomtom-route op 'te voet' ingesteld...


Natuurlijk is ook mij als coach niks menselijks vreemd. En dat deel ik graag met je...zo zijn wij ACT-coaches. We staan naast je, niet boven je. Bij welke woorden ik op tilt sla? Nou, 'wat is jouw achtergrond' of 'welke opleiding heb je gehad?' zijn daar wel goede voorbeelden van. Ik werk bijna 20 jaar als trainer in de psychiatrie terwijl ik een heel andere - niet relevante - opleiding heb gevolgd. Ik school regelmatig zorgprofessionals, leer ze dus hoe ze hun werk moeten doen, terwijl ik er zelf niet officieel voor heb gestudeerd. Niet dat ik overigens maar wat aanklungel hoor. Mijn trainingen en scholingen worden doorgaans gewaardeerd met een 8 minimaal. Toch ga ik hakkelen en krijg ik het warm als er wordt gevraagd naar mijn opleiding. Ik ga mezelf op voorhand al vergoelijken. Bang dat ik door de mand val? Geen idee, niemand heeft me ooit voorafgaand aan en zeker niet na afloop gezegd dat ik niet voldoe als trainer. In tegendeel zelfs. Gelukkig ben ik er inmiddels in geslaagd om mij niet meer te laten lijden (geen spelfout!) door die gevoelige woorden. Dat is wat ik mijn coachees ook leer. Hoe? Eerst maar eens door de gevoelige woorden te herkennen en ze daarna in een heel andere context te plaatsen. Dat doen we overigens op een vrij ongebruikelijke manier. Door die andere context ontstaat er meer afstand en ruimte in je hoofd. Ruimte om je bezig te houden met dingen die er echt toe doen en je hart te volgen.


Nieuwsgierig? Kijk dan eens rond op deze site of neem contact met mij op: 06 50 49 26 79.

ACT en de kracht van taal
Meer weten over de kracht van taal?
Bekijk dan deze video.
Ervaringen van anderen

Lees hier wat mijn klanten vertellen. 

Share by: